Honderd dagen in gevecht met afval

Vandaag (maandag) begint het project 100-100-100 van Saver: honderd gezinnen doen hun best om honderd dagen honderd procent afvalvrij te leven. Mensen uit Bergen op Zoom, Roosendaal, Halderberge en Woensdrecht konden zich voor het afvalproject aanmelden: 100-100-100.

Honderd gezinnen gaan honderd dagen lang zoveel mogelijk afval scheiden in de hoop dat er geen of in elk geval heel weinig restafval overblijft. Dat moeten ze wekelijks wegen. Daarnaast krijgen ze weekopdrachten die hen helpen om nog bewuster met afval om te gaan. "Dan moet je bijvoorbeeld alle verpakkingen die je op een dag openmaakt tellen en fotograferen", vertelt Adinda Stroop, een van de deelnemers.

Het digitale platform saver.100100-100.nl biedt foto's, video's en tips. Woensdag is er voor de deelnemers een bijeenkomst in het Oude Stadhuis in Bergen op Zoom. Daar ondertekenen ze een overeenkomst en krijgen ze alvast tips en trucs voor de komende honderd dagen.

In het Saver-gebied wordt al veel afval gescheiden. Een gemiddeld huishouden in Nederland produceert zo'n negen kilo restafval per week. In Bergen op Zoom, Roosendaal, Woensdrecht en Halderberge is dat 6,8 kilo. De overheid heeft als doelstelling dat in 2020 75 procent van het afval gescheiden wordt en dat er per inwoners in plaats van 250 kilo nog maar honderd kilo restafval per jaar wordt geproduceerd.

Saver hoopt met 100-100-100 bij te dragen aan het bewustzijn en de kennis over afval. Bij een vergelijkbaar project in 29 gemeenten in Noord- en Zuid-Holland, Flevoland en Friesland kwamen de deelnemers uit op een gemiddelde van 27,5 kilo restafval per jaar.

Bron: BN De Stem