Osse inwoners aan de slag met afval

Deelnemers van het project '100-100-100' waarin 100 inwoners van Oss proberen 100 dagen hun afval voor 100 procent te scheiden kwamen woensdagavond bij elkaar in het Osse gemeentehuis. Daar kregen zij tips hoe zij het beste te werk konden gaan.

De avond had niet geheel verrassend een duurzame tint. De kopjes waaruit koffie en thee werd gedronken waren afkomstig van de Kringloopwinkel, de initiatiefnemers binnen de gemeente Oss droegen jassen die bestonden uit 60 procent gerecycled kartoen en 40 procent PET-fles en de cake voor bezoekers was gemaakt door Mika Ogishima, de vrouw van afvalambtenaar Sjaak van der Loop.

Drummen
De bijeenkomst werd geopend met een drumsessie op kliko's en presentator Peter van Aar noemde de deelnemers, in totaal 105, 'de winst van het minderen'. "We moeten zorg gaan dragen voor wat we achterlaten aan de generaties na ons", zei wethouder Johan van der Schoot.

Oss is de tweede stad in Brabant, na Roosendaal, die dit initiatief omarmt. In 2020 moet elke Ossenaar per persoon maximaal 96 kilo afval per jaar hebben, nu is dat nog rond de 200 kilo.

Leven zonder Afval
Emily-Jane Lowe, schrijfster van het boek Leven zonder Afval, gaf een presentatie over haar eigen ervaringen en gaf tips aan de deelnemers mee. Deelnemers kunnen op de site oss.100-100-100.nl weekopdrachten maken en ze moeten elke week hun restafval om door te geven op de site. Het project begint op 1 januari 2017 en de volgende bijeenkomst is op 24 januari om bij te praten; op 18 april is de slotbijeenkomst.

Bron: d-tnv.nl