'Minder restafval is niet moeilijk'

Geen 8,8 kilo restafval per week, zoals een gemiddeld huishouden in de regio Gooi en Vechtstreek, maar slechts 1,1. Dat is het resultaat van de campagne ‘100 huishoudens in 100 dagen 100% afvalvrij’.Daar deden bijna 170 gezinnen aan mee. Zij hebben laten zien dat het heel goed mogelijk is om minder restafval over te houden.

“Dat deden ze vooral door bewust boodschappen te doen, afgepast koken en hun afval goed scheiden”, zegt Daniël Walkot manager van de Grondstoffen en Afvalstoffendienst (GAD). “Helemaal afvalvrij bleek te ambitieus, maar het is de deelnemers toch maar mooi gelukt om 90 % minder restafval over te houden ten opzichte van het gemiddelde in onze regio.”

De deelnemers van 100-100-100 startten op 11 november 2016. Via het online platform gad.100-100-100.nl kregen zij elke week een nieuwe ‘afvalopdracht’. Ze konden tips uitwisselen, vragen stellen, elkaar motiveren en wekelijks het gewicht van hun restafval invoeren.

Onder de huishoudens die meededen, waren ook de gezinnen van de wethouders Nicolien van Vroonhoven, Gerben Struik en Gerrit Pas. “Het was spannend om mee te doen, maar afvalvrij leven was niet moeilijk,” zegt wethouder Gerrit Pas van Huizen. “Het is gewoontegedrag. Onze grijze zak is nu na zes weken nog niet vol. Mijn tip: gooi alles in de daarvoor bestemde kliko, en je staat verstelt hoe weinig restafval er nog overblijft.”.

Bron: 6fm