100-100-100: West-Brabantse deelnemers houden nog maar 1 kilo restafval per week over

Slechts 17 gram restafval per week: dat is het laagste gewicht dat in het Saver-project 100-100-100 tot nu toe is gehaald. In de vier Saver-gemeenten Bergen op Zoom, Roosendaal, Halderberge en Woensdrecht spannen meer dan 100 huishoudens zich nu al vijf weken in om 100 dagen lang zo min mogelijk restafval over te houden.

Bewustwording
,,Er zijn zelfs mensen die de zwarte kliko maar een keer per jaar hoeven aan te bieden'', zegt woordvoerder Pieter Langenberg van Saver. Bewustwording is volgens Langenberg het belangrijkste doel van de actie. ,,De deelnemers waren natuurlijk al milieubewuste mensen. Maar hun ervaringen laten zien dat het scheiden van afval met heel weinig moeite heel veel oplevert. Niet alleen voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. De Saver-gemeenten werken immers allemaal met Diftar.''

Extra afval
Alle festiviteiten aan het eind van het jaar leveren ook extra afval op, weet Langenberg. ,,Mensen hebben inmiddels de restjes van het kersteten weggegooid en natuurlijk ook het vuurwerkafval. Ook dat moet bij het restafval en zeker niet bij het papier, want er zitten kruit- en metaalresten in.'' Langenberg weet niet wat vuurwerk jaarlijks aan extra kilo's afval oplevert.

Enthousiast
De deelnemers aan 100-100-100 houden nu gemiddeld 1 kilo restafval per week over. In het hele Saver-gebied is dat gemiddeld 6,8 kilo. ,,We hopen natuurlijk in de tweede helft van het project dat gemiddelde nog verder omlaag te kunnen brengen'', zegt Langenberg die zelf ook enthousiast meedoet. ,,We doen thuis nog steeds met dezelfde vuilniszak als waar we vijf weken geleden mee zijn begonnen.'' Op de website publiceren de fanatiekste deelnemers hun tips en ervaringen. ,,De beste tips gaan we na afloop verzamelen en ook voor andere mensen beschikbaar maken. De website blijft nog een jaar na afloop van het project in de lucht.''

Uit een rondje langs enkele deelnemers blijkt dat vooral het consequent scheiden van plastic afval veel winst oplevert. In Roosendaal en Halderberge, maar ook in Tholen wordt plastic eens in de twee weken aan huis opgehaald. In Bergen op Zoom start in maart een proef van een jaar met het huis-aan-huis ophalen van plastic.