Afvalproject Tholen: flink wat minder afval in de grijze container - Reageren

Als alle huishoudens het voorbeeld van de 52 Thoolse deelnemers aan het afvalproject 100-100-100 volgen, blijft er van de huidige hoeveelheid restafval nog 10 procent over.

De gezinnen zijn begin april gestart met het project, met als doel restafvalvrij leven. Ruim 83 procent van de huishoudens wist het restafval in de grijze container te beperken tot een kilo per week. Dat resultaat voldoet ruim aan de eis die de overheid vanaf 2020 stelt. Elke Nederlander mag dan op jaarbasis nog maximaal honderd kilo restafval produceren.

In 2016 verdween op Tholen gemiddeld nog 233 kilo restafval in de grijze bak. Tijdens het afvalproject daalde dat aantal op jaarbasis tot 21,6 kilo per gezin. Voor het realiseren van een dergelijke reductie, zijn volgens de deelnemende gezinnen wel enkele aanpassingen nodig. Zoals het aanschaffen van een GFT-afvalbakje in huis, het overstappen op uitwasbare luiers en een aparte plasticcontainer.

Verder vinden deelnemers dat Tholenaren in de toekomst moeten betalen per geleegde afvalcontainer. Ook is er de wens voor kleinere containers en is het volgens de gezinnen belangrijk de jeugd zoveel mogelijk te betrekken bij het scheiden van afval. Op de Jenaplanschool in Poortvliet gebeurt dat al.

Nu de grijze container in Tholen sinds begin dit jaar nog maar een keer in de vier weken wordt geleegd, verwacht de gemeente een duidelijke verschuiving van de afvalstromen. Naar verwachting neemt het restafval af met 25 tot 35 procent en stijgt de inzameling van plastic met 175 tot 225 procent. Ook de inzameling van gft (+25-35%), oud papier (+10-15%) en glas (+20-30%) nemen naar verwachting toe.

Het afvalproject kwam er op initiatief van de gemeente. Die is dik tevreden over de resultaten en organiseert 28 september, in navolging van het afvalproject, een innovatiedag in sport- en gemeenschapscentrum Meulvliet in Tholen.

Bron: PZC

Uw reactie