Groningse afvalrace bereikt de finish

Honderd dagen zo min mogelijk afval produceren. Hoe doe je dat? Tweehonderd Stadjers gingen de uitdaging begin februari aan. Judith Staats vertelt hoe het ging.

De gemeente Groningen wil in 2025 afvalvrij zijn. Om haar inwoners van dit streven te doordringen, startte de gemeente 100 dagen geleden, begin februari, het project 100-100-100: 100 Groningers die 100 dagen lang 100 procent afvalvrij leven.

De actie bleek populairder dan verwacht: bijna tweehonderd mensen meldden zich aan om mee te doen. Wekelijks hielden de deelnemers elkaar online op de hoogte van de vorderingen en van tips en trucjes om zo min mogelijk afval te produceren.

Vandaag is dag 100 aangebroken. In het stadhuis wordt de actie vrijdagmiddag feestelijk afgesloten. Maar hoe kijkt de organisator op de actie terug?

„Van tevoren was het natuurlijk de vraag wat je van mensen mag verwachten”, zegt Miriam Hall, programmamanager afval in Groningen. „Is het echt haalbaar, weinig tot geen afval produceren? Ik ben onder de indruk! Er zijn mensen bij die maar 300 gram afval per week produceerden, terwijl het gemiddelde al gauw op 8 kilo ligt. Dat is toch knap?”

De vraag is natuurlijk: hoe nu verder? Wordt er een vervolg gegeven? „Een van de belangrijkste lessen is dat we veel meer inwoners een ‘groene bak’ moeten aanbieden”, stelt Hall. „Zo kunnen mensen hun afval beter scheiden. Hetzelfde geldt voor een groter aanbod van papier- en glasbakken: daarmee verlaag je de drempel om afval te scheiden. Het zou mooi zijn als dit idee zich als een olievlek verspreidt: dat een hele buurt minder afval produceert.”

Op naar 2025.

Mooi project
„Ik vond het een mooi project om mee bezig te zijn, maar jeetje, wat viel het me tegen'', zegt Judith Staats, die meedeed aan het project. ,,Werkelijk alles zit in plastic of in iets vergelijkbaars verpakt, dus een afvalzak zit zo vol. Bovendien heb ik een zoontje dat aan het begin van het project nog niet uit de luiers was. Hem zindelijk maken was voor mij de enige manier om dit project te laten slagen."

,,Dat ging verrassend goed. Ik probeerde hem in een wasbare luier te krijgen, maar dat vond hij vreselijk. Toen ik uitlegde dat ik minder afval wilde produceren om beter te zijn voor de aarde, zei hij meteen: ‘Maar dan ga ik toch op de wc!’ Dus dat is mooi meegenomen. Uiteindelijk produceren wij met z’n drieën nog ongeveer 5 kilo afval per week. Dat is toch best aardig?’’

Bron: Dagblad van het Noorden