De strijd tegen restafval is begonnen in Stichtse Vecht

Het moet wel leuk zijn en is vooral bedoeld om iedereen bewust maken dat een betere afvalscheiding onontkoombaar is. Dat is het doel van Milieu-wethouder Linda van Dort bij de aftrap van de campagne 100-100-100, waarin honderd huishoudens honderd dagen lang met honderd procent restafvalvrij gaan leven.

'Het is een streven en we laten zien dat er veel mogelijk is', zegt de GroenLinks-wethouder. 'Ik hoop echt dat andere inwoners zich er ook in gaan verdiepen en het gaan doen. Dat betekent dat ik de komende tijd niets meer achteloos in de bak kan gooien. En al in de winkel kijk naar de hoeveelheid en het soort afval dat een bepaald product met zich meebrengt. Zijn er alternatieven? Ik verwacht geen wonderen. Waarschijnlijk gaan wij thuis ook nog wel regelmatig de ‘fout’ in. Maar wij hebben de eerste stap gezet en natuurlijk volgen de andere stappen die nodig zijn. Ik heb er alle vertrouwen in dat het ons de komende 100 dagen gaat lukken om ons restafval te verminderen.' Binnen enkele jaren is de grijze container vervangen door een plastic container,die samen met de papiercontainer en de groene bak wordt opgehaald en moet juist het kleine beetje restafval zelf worden weggebracht naar een inzamelpunt vlak in de buurt.

De aftrap was veelbelovend in de aula van Broklede met een presentatie van Emily-Jane Lowe, die loet zien hoe je ook aan de voorkant afval voor kan zijn door zonder verpakkingen alles te kopen. Neem zelf papieren zakken mee en glazen potten en zoek winkels die daar op aan sluiten. Ook deodorant kan je zelf maken met kokosolie met maïzena en soda, zo gaf ze als voorbeeld. Misschien een beetje extreem, maar het zette de circa 70 aanwezigen wel aan het denken. Na de uitleg over de campagne, die via de site www.100-100-100.nl loopt, kan iedereen thuis aan de slag. En de rest van Stichste Vecht kan dat allemaal meemaken via de site en artikelen van VARnws en via filmpjes en vlogs op RTV Stichtse Vecht.

Bron: VARnws.nl