Wethouder van Damme klaar voor 100-100-100

Natuurlijk doet de Hulster wethouder met afval en milieu in de portefeuille ook mee aan de 100-100-100-actie. Ook wethouder Diana van Damme – Fassaert en haar man gaan 100 dagen proberen met zo min mogelijk afval te leven.

“Het Rijk wil dat we afval beter gaan scheiden. Dat is goed voor het milieu, maar natuurlijk ook goed voor ons nageslacht in de toekomst. En als je iets wilt verbeteren, moet je bij jezelf beginnen.”, aldus wethouder van Damme. Daarom wil ze persoonlijk ook graag proberen hoe ze 100 dagen met zo min mogelijk afval gaat ervaren.

Wethouder van Damme heeft er wel goede moed in, want ze probeert nu ook reeds het afval zo goed mogelijk te scheiden. Vooral papier, plastic en groen afval wordt in huize van Damme – Fassaert al goed apart gehouden. “Toen we begonnen met het apart inzamelen van plastic, heb ik me echt verbaasd over de hoeveelheid plastic dat een huishouden heeft in een week. Dat plastic moet nu naar de oranje inzamelcontainers worden gebracht. Ik zou graag nog dit jaar zien dat ook het plastic afval thuis wordt opgehaald, omdat ik verwacht dat het dan door nog meer mensen wordt gescheiden.”

Momenteel zit er in de gemeente Hulst bij het restafval nog relatief veel groenafval (gft). Wethouder van Damme is zich bewust van het feit dat mensen die een grote tuin hebben, wel eens in de problemen komen. “De groene rolemmer zit dan vlug vol, zeker in de zomermaanden. Dan gaat snel de rest van het groen afval in de grijze rolemmer als daar nog wel plek is. Heel begrijpelijk, maar niet de bedoeling. Daarom moeten we ook daarvoor een oplossing zien te vinden. Dat zou bijvoorbeeld kunnen door mensen zelf te laten aangeven hoe vaak een rolemmer moet worden geleegd.”

Wethouder van Damme is overtuigd dat ze tijdens de 100 dagen van het project zelf ook vast nog wel tegen dingen gaat aanlopen. Maar zoals ze zegt, “Al doende leert men!”

Als portefeuillehouder afval en milieu is ze heel benieuwd naar de resultaten van het project. “Het zou zomaar kunnen dat bijvoorbeeld de reinigingsrechten omlaag kunnen als onze inwoners bereid zijn om afval beter te scheiden.”

Vanaf 3 april 2017 start in de gemeente Hulst de afvalactie 100-100-100. 100 gezinnen gaan 100 dagen hun afval 100% scheiden. Alle inwoners van de gemeente worden uitgenodigd en uitgedaagd aan dit project mee te doen.

In de gemeente Hulst wordt jaarlijks 236 kilo restafval per persoon ingezameld. Dat is 36 kilo meer dan het landelijke gemiddelde. En de overheid wil dat in 2020 terugbrengen naar maximaal 100 kilo restafval per persoon. Over drie jaar dus minder dan de helft van nu… Dat vraagt om actie!

Bron: Zeeland Blog