15 december 2016: tweede bijeenkomst Werkplaats Keukenafval

Tijdens de tweede bijeenkomst van de Werkplaats Keukenafval werden de deelnemers meegenomen naar de communicatie-aanpak in de Gooi en Vechtstreek, de nieuwe inzameling in de gemeente Houten en de ontwikkelingen in verwerkersland.

Marc Maassen van GAD Gooi en Vechtstreek lichtte de achtergronden van de kreet ‘In de keuken gebeurt het’ toe. Verschillende duurzaamheidsaspecten komen samen in de keuken. Het gaat om meer dan alleen afval scheiden. Ook energiezuinige apparaten, watergebruik, voedselverspilling zijn thema’s die je kunt ‘ophangen’ aan de keuken. Klik hier voor meer info over 'in de keuken gebeurt het'.

Sjoerd le Noble van de gemeente Houten nam de deelnemers mee naar de nieuwe inzameling in zijn gemeente. Hij liet een verzameling aanrechtbakjes en zakjes zien die hij in het kader van een proef getest heeft. De resultaten van de proef waren zodanig dat nu in de hele gemeente de nieuwe inzameling ingevoerd wordt. Sjoerd’s boodschap: ‘Ga in gesprek met de mensen. Ook via enquêtes en vooral op straat. Ga vragen wat ze er van vinden en doe iets met de informatie die je hiermee ophaalt.’ Klik hier voor meer achtergrondinformatie.

Tim Brethouwer van Attero gaf een presentatie over de biobased economy en de (on)mogelijkheden van GFT hierin. Onderstaand filmpje geeft een heldere uitleg van de biobased economy.

Ook liet hij zien hoe er bij Attero werk wordt gemaakt van de biobased economy. ‘Welke biotische afvalstromen komen in aanmerking voor welke verwerkingsmogelijkheden?’ is één van de vragen die hierbij beantwoord moeten worden. Wat hem betreft starten gemeenten en verwerkers samen de zoektocht naar de optimale verwaarding van (onderdelen van) GFT.

Tot slot gingen de aanwezigen nog kort in op de ‘werking’ van de Werkplaats Keukenafval. Een paar reacties:

  • ‘Ervaringen van andere gemeenten zijn inspirerend.’
  • ‘Het bereiken van de digitale omgeving is te veel gedoe.’
  • ‘Dit soort bijeenkomsten zijn zeer nuttig.‘
  • ‘Delen van kennis en ervaringen is goed. Of en hoe ik het ga toepassen weet ik nog niet.’

Ook in 2017 gaat de Werkplaats Keukenplaats door. Input voor de digitale Werkplaats is welkom. Evenals ideeën voor de bijeenkomsten. Voor de volgende bijeenkomst (eind februari) staat in ieder geval het thema ‘gemeenten en voedselverspilling’ op het programma.