Aantal huisvuilboetes verschilt sterk per gemeente - Reacties

Voor het verkeerd aanbieden van huisvuil – op de verkeerde dag of naast een container – kan een bekeuring worden uitgeschreven van 90 euro. In 2016 haalden Nederlandse gemeenten hiermee in totaal €644.000 euro op. Bij sommige gemeenten heeft dit geleid tot strenger controleren en sneller beboeten van inwoners.

Gemiddeld is het aantal sancties tussen 2014 en 2016 flink gedaald. Hoeveel boetes elke gemeente heeft uitgedeeld voor het verkeerd aanbieden van huisvuil, is te zien op deze interactieve kaart. De hoeveelheden verschillen enorm. Waar Amsterdam in de periode 2014-2016 maar liefst 10.579 huisvuilboetes heeft uitgedeeld, stond bij een derde van de gemeenten (met name in de regio Noord-Holland) de teller na drie jaar nog steeds op 0.

Waarschuwen niet voldoende
In Dordrecht waren het 500 bekeuringen in totaal, waarvan 251 in 2014, 190 in 2015 en in 2016 nog maar 59. De reden: door een forse reorganisatie bij de afdeling toezicht zijn destijds andere prioriteiten gesteld. In Alblasserdam is in drie jaar tijd geen enkele bekeuring uitgedeeld.

Samen met gemeente Alblasserdam heeft Dordrecht aangegeven strenger te gaan optreden tegen het fout aanbieden van huisvuil. Want: uit de praktijk blijkt dat handhaving niet gemist kan worden. Mede door het invoeren van de ondergrondse vuilcontainers in Alblasserdam is waarschuwen niet meer voldoende en zal er meer worden gehandhaafd.

Invoering Diftar
Ook in gemeente Enschede zijn er in 2016 slechts 59 boetes uitgedeeld. Dit jaar is dat aantal enorm gestegen: tot nu toe staat de teller al op 241. Voor Enschede geen verrassing: Diftar is ingevoerd en daardoor zijn er dit jaar twee extra afvalcontroleurs ingezet. Zij zullen de komende twee jaar ook nog blijven handhaven.