VANG workshop over textiel

Met Sympany is op 13 december de VANG workshop textiel georganiseerd bij het nieuwe sorteercentrum van Sympany in Harderwijk. Met 15 deelnemers was het goed discussiëren over de onderwerpen die aan bod kwamen. Wat gebeurt er met textiel dat niet opnieuw te dragen is? Wat zijn de gevolgen van aanbesteden en hoe pak je dit het beste aan? Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk helpen, maar hoe? Ook kreeg men een kijkje in de keuken: men bezocht het sorteercentrum van Sympany waar op dat moment ook gewerkt werd. Hieronder leest u een impressie van die ochtend.

Gesprek tussen Sympany en ReBlend

In een interactieve presentatie in interviewvorm hebben Marc Vooges (Sympany) en Anita de Wit (ReBlend) verteld over de innovatieve kledinglijn van ReBlend. De kledinglijn is ontwikkeld uit 70% gereycled textiel en 30% geryclede PET. In 2013 is ReBlend opgericht om te onderzoeken of er van laagwaardige kwaliteit textiel (alleen nog te gebruiken als vulstof, isolatiemateriaal, poetslappen of de verbranding) hoogwaardige kwaliteit producten gerealiseerd kunnen worden. Omdat in Nederland geen mechanisch spinnen meer plaatsvindt, is in 2014 onderzoek geweest met studenten in Duitsland naar de mogelijkheden hiervan en waar postconsumer textiel uberhaupt uit bestaat. Het blijkt dat ook het laagwaardige textiel prima 6 a 7x gerecycled zou kunnen worden en wellicht daarna in de toekomst nog chemisch als nieuw gerecycled.  Alhoewel in opleidingen de focus ligt op recyclen van monostromen, zijn deze in de praktijk nauwelijks aanwezig. Het gross van het textiel is katoen/poleyster en poleyster/katoen. Uiteindelijk is het spinnen terecht gekomen bij een Spaans familiebedrijf.

Duurzaam aanbesteden van textiel

Jaap Jan van Ingen  van Wasteview nam ons als aanbestedingsexpert mee in de wereld van tendermanagement om een beeld te krijgen van hoe je de juiste textielafnemers selecteert en handige gunningcriteria opstelt. Omdat aanbestedingen maar eens in de vier a vijf jaar plaatsvinden, is voor veel gemeenten aanbestedingen een lastig iets. Jaap Jan geeft als tip: “Ga gluren bij de buren en vind het wiel niet opnieuw uit”.

Opzetten van een sociaal sorteercentrum

De laatste presentatie was van Nico Spaansen van het Afvalbeheer Noord-Groningen over het opzetten van het sociale sorteercentrum Uithuizen. Hij vertelde open en eerlijk over de zaken die hij tegenkwam bij het opzetten hiervan.

De ochtend werd afgesloten met een rondleiding door het sorteringsgedeelte waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk waren.


Gesprek tussen Marc Vooges (Sympany) en Anita de Wit (ReBlend)

“Zo lang textiel niet in de oven beland is de grondstof niet verloren”

Jaap Jan van Ingen (Wasteview) over duurzaam aanbesteden van textiel.

“Ga gluren bij de buren en vind het wiel niet opnieuw uit”

Nico Spaansen (Afvalbeheer Noord-Groningen) over het opzetten van een sociaal sorteercentrum

“Begint eer ge bezint”

De ochtend werd afgesloten met een rondleiding door het sorteringsgedeelte waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk waren.