Nijmegen brengt schillenboer terug van weggeweest

Na proeven in verschillende steden, ligt nu ook in Nijmegen het plan om de schillenboer terug te brengen. Dit laat SP-wethouder Renske Helmer weten tijdens de eerste besprekingen over de begroting van 2018.

Hoewel Nijmegenaren momenteel al minder dan 100 kilo restafval per inwoner, per jaar produceren, is er toch nog verbetering mogelijk. De gemeente werkt nu toe naar 30 kilo restafval per persoon per jaar en 100 procent afval scheiden in 2025. Recent bleek dat de bewoners van de hoogbouwcomplexen in Nijmegen weinig aan afvalscheiding doen.

Scheiden in hoogbouw
De schillenboer kan hierbij verschil uitmaken. Er zal eerst in een deel van de stad een proef worden uitgevoerd. De kans is groot dat dit Dukenburg wordt. Dukenburg kent veel hoogbouw, waar afval scheiden lastig is. Waarschijnlijk verschijnen volgend jaar auto's van reinigingsdienst Dar bij hoogbouwcomplexen. Hierin kunnen bewoners hun groente-, fruit- en tuinafval deponeren. De wethouder overlegt hier met de Dar over.

Beroep met geschiedenis
In het dorpje Voorst is de schillenboer nooit weggeweest. Schillenboer Henkie haalt hier al zestig jaar de schillen op. Hij is een van de laatste ‘echte’ schillenboeren.

Het beroep verdween uit het straatbeeld toen ‘gewoon’ afval en GFT-afval gescheiden werden ingezameld. Toen het daarnaast ook verboden werd opgehaalde schillen als veevoer te gebruiken, was het einde van de schillenboer daar.

Grote steden herintroduceren de schillenboer nu. Vooral in steden met hoogbouw is de professie een uitkomt.

Al een jaar in Rotterdam
In Rotterdam rijdt de schillenboer op dinsdag, vrijdag en zaterdag rond. De proef startte hier in september 2016 en werd wegens succes verlengd tot zomer 2017. De schillenboer haalt inmiddels 100 kilo GFT-afval per dag op.

De Rotterdamse schillenboer is voor wethouder Helmer de grootste inspiratiebron. Deze pilot houdt zij dan ook goed in de gaten.

Succes in Hengelo
Op vier oktober 2017 deelde wethouder Marcel Elferink bloemen uit, om de bewoners van hoogbouw te bedanken voor hun goede inzet. Het schillenboer 2.0 project, wat in 2016 van start ging, is in Hengelo zeer succesvol: inmiddels doen vijfhonderd inwoners mee.

De schillenboer komt in Hengelo drie keer per week langs. De bakfietsbestuurders hebben een afstand tot de arbeidsmarkt en worden begeleid door de Sociale Werk-Leerbedrijven (SWB).

Wethouder Elferink zou het project graag verder uitbreiden.

Elektrisch fietsen in Leiden
Deze moderne schillenboer werkt niet met paard en wagen, maar pendelt op zijn Hollands: lekker op de fiets. Twee schillenboeren rijden op elektrische bakfietsen door de wijk en bedienen daarbij 160 huishoudens. De proef ging in Leiden op vijf april 2017 van start en zal een jaar duren.